1920 - 1940
Voor 1926 was er altijd een probleem met de synchronisatie tussen beeld en geluid. Het beeld en geluid moesten tegelijk afgespeeld worden. Ook was het geluid nooit hard genoeg, waardoor een deel van de zaal niks hoorde. In 1926 introduceerde Warner Bros een systeem, het Vitaphone-systeem, waarmee geluidseffecten en muziek toegevoegd konden worden aan films. Dit systeem werd gebruik voor bijna 2.000 korte films.

Een jaar later bracht Warner Bros The Jazz Singer uit. In deze film zie je Al Jolson, een beroemde zanger en acteur sprekend en zingend op het scherm. The Jazz Singer is een grotendeels stomme film die korte stukken gesynchroniseerd geluid bevatte. Een jaar later werd de film Lights of New York uitgebracht. Dit was de eerste volledig gesynchroniseerde geluidsfilm.
De eerdere geluidsfilms maakten gebruik van een ‘soud-on-disc’ systeem waarbij een grammofoon met opgenomen geluid tegelijk liep met de film. Al snel werd dit vervangen door het ‘sound-on-film’ systeem, waarbij het geluid op dezelfde filmstrook is opgeslagen als de film.
De uitvinding van de geluidsfilm zorgde voor een grote doorbraak in de massacommunicatie.


De eerste geluidsfilm in Nederland kwam in 1931. In deze film is het jaarlijkse Pinksterfeest van de Arbeiders Jeugd Centrale, de jeugdbeweging van de SDAP, te zien. SDAP-voorman Koos Vorrink werd de eerste Nederlander wiens beeld én stem te horen was in de bioscoop.
Steamboat Willie was de eerste tekenfilm met geluid. Deze tekenfilm is gemaakt door Walt Disney. Hierna kwamen nog enkele andere korte filmpjes zoals de 3 biggetjes (1933) en Donald Duck (1934).


De eerste Oscar werd uitgereikt op 16 mei 1929. De prijs voor beste acteur ging naar Emil Jannings voor zijn rol in The Last Command en The Way of All Flesh.
Maak jouw eigen website met JouwWeb