1970 - 2000
Kleurenfilms
De allereerste kleurenfilm was Annabelle’s Dance en is in 1895 gemaakt door Amerikaanse uitvinder Thomas Edison. Deze film was geheel met de hand ingekleurd. Maar films met de hand inkleuren is natuurlijk helemaal niet handig en kost een hoop tijd. Annabelle's Dance is links te zien.

In 1899 bedacht chemicus en fotograaf Edward Raymond Turner dan ook een betere manier om kleurenfilms te maken. Door een filter met drie kleuren te plaatsen voor de camera werd er een illusie van kleur gecreëerd. Deze techniek heeft Turner toegepast en dat werd in 1902 de eerste kleurenfilm die niet met de hand was ingekleurd. Dit filmpje is links te zien.

Toch was dit niet de handigste manier om kleurenfilms te maken. In 1915 kwam er dan ook een nieuwe techniek om kleurenfilms te maken op de markt: Technicolor.
Technicolor werkt door twee negatieven, één voor blauw en één voor rood en groen, tegelijk op de camera te belichten. Als je dit vervolgens afdrukt op kleurgevoelig positief materiaal krijg je kleur. Dit was een erg dure manier om kleurenfilms te maken, maar in de jaren 50 was de techniek zo verbeterd en vergemakkelijkt dat het ook voor goedkopere producties kon worden gebruikt. En dan kom je bij de tegenwoordige tijd. Nu hebben we erg geavanceerde camera’s die al automatisch kleur hebben. Je kunt nog kleurenfilters over je beelden heen doen om de beelden mooier te laten lijken en nog veel meer. Vrijwel elke nieuwe film die nu uitkomt is in kleur.
Jaren 70:
In de jaren 70 was er een opkomst van een nieuwe generatie filmmakers. Heel nieuwe soorten films werden gemaakt, onder de naam Nieuw Hollywood. Deze films waren vaak niet chronologisch, hadden plottwists en er zat een minder duidelijk verschil tussen de hoofdperso(o)n(en) en de bijpersonen.
Ook kwam in de jaren 70 de theorie op waarbij er wordt uitgegaan dat maar één persoon de film maakt tot wat het is, de zogenaamde auteur. Deze theorie heette dan ook de ‘auteurtheorie’. Op deze manier kon één persoon heel rijk worden van het succes van zijn film. Op deze manier kwam het blockbustermodel opgang. Bij blockbusters wordt verwacht dat de film erg veel geld op gaat leveren omdat er werd verwacht dat de film erg populair zou worden. Filmstudio’s stonden klaar met bakken geld om de film te maken. De regisseur had veel vrijheid in het maken van de film omdat hij zoveel geld had; hij kon de beste acteurs betalen en had mooiste locaties om te filmen.
Ook werden in de jaren 70 in Amerika pornofilms legaal, en werden Australische films belangrijker in de filmwereld.
Bekende films en filmmakers in de jaren 70:
Francis Ford Coppola met The Godfather en Apocalypse Now
Steven Spielberg met Jaws en Close Encounters of the Third King
George Lucas met American Graffiti en Star Wars
Jaren 80:
In de jaren 80 was het erg populair om samen te werken aan films. Deze films van meerdere erg populaire regisseur waren een succes en onafhankelijke films kregen het moeilijk. Toch is er altijd een uitzondering, want regisseur Martin Scorsese maakte in de jaren 80 drie onafhankelijke films die stuk voor stuk een groot succes waren bij het grote publiek.

Ook erg populair in de jaren 80 was films kijken op videorecorders. Professionele filmmakers waren hier niet blij mee, en probeerden een verbod te krijgen op videorecorders omdat deze het auteursrecht van films zou schenden. Dit verbod kwam er niet en na een tijdje begonnen de filmmakers in te zien dat ze er best wat aan konden verdienen als men video’s ging kopen om films thuis te kijken.
In Nederland komt plotseling nieuwe regisseur Paul Verhoeven aanzetten met een aantal films, zoals kassuccessen Soldaat van Oranje, Wat Zien Ik!? en Turks Fruit. Hierdoor wordt film weer wat opgeleefd in Nederland.
Jaren 90:

In de jaren 90 komen er weer veel meer animatiefilms. Disney kwam aan het begin van de jaren 90 met de grote successen The Lion King, Beauty and the Beast en Aladdin. In 1995 kwam Pixar met de eerste film die volledig geanimeerd was met computer: Toy Story, wat ook een groot succes was. Ook aan het eind van de jaren 90 waren onder andere Hercules en Mulan, beide van Disney ook nog een groot succes, deze waren beide nog traditioneel geanimeerd. Maar in 1999 besloot ook Disney op de computeranimatie manier over te stappen en kwamen zo met Tarzan.
Ook werden de James Bond films nieuw leven in geblazen in de jaren 90. Onder andere door nieuwe Bond acteur Pierce Brosnan werd de film GoldenEye een groot succes.
In Nederland is film helemaal hot. Films zoals Flodder, Ciske de Rat, De Aanslag en Abel waren grote successen. Ook erg belangrijk in de jaren 90 was dat de digitale technieken veel meer werden gebruikt. Niet alleen voor computeranimatie maar ook voor de opslag van films. Ook werden de dvd’s verwelkomt door het thuispubliek.
Maak jouw eigen website met JouwWeb